Корпоративното изселване на глобалните корпорации от големия пазар на Русия си

...
Корпоративното изселване на глобалните корпорации от големия пазар на Русия си
Коментари Харесай

Изчислено: Приходите, които международните компании изгубиха след оттеглянето си от руския пазар

Корпоративното изселване на световните корпорации от огромния пазар на Русия си има своята цена. От началото на войната в Украйна през 2022 година досега интернационалният бизнес е изгубил над $107 милиарда доходи, поради отдръпването си от Руската федерация. Това демонстрира разбор на Reuters на разнообразни фирмени документи и изказвания.

Обемът на загубите се е нараснал с една трета от последното броене през август предходната година, което акцентира мащаба на финансовия удар върху корпоративния свят след войната на Москва. Освен това акцентира неочакваната загуба на западния опит в съветската стопанска система.

" Тъй като нашествието на Русия продължава на фона на по-колеблива военна помощ от Запада, до момента в който размерът на санкциите се усилва, фирмите, които към момента се стремят да изоставен Русия евентуално ще се сблъскат с спомагателни компликации. Те ще би трябвало да понесат по-големи загуби ", разяснява Иън Маси - началник на корпоративното разузнаване на EMEA - консултантска компания за световен риск.

Руският президент Владимир Путин, малко откакто си обезпечи преизбиране със съкрушителна победа, необятно наказана на Запада като несправедлива и недемократична, в този момент има възобновен мандат, което сигурно хще докара до продължаваща изолираност от страна на западния свят, в това число посредством спомагателни конфискации на активи и политически напън, разясняват политически анализатори.
 С какъв брой забогатяха десетимата най-големи съветски олигарси от началото на годината?
С какъв брой забогатяха десетимата най-големи съветски олигарси от началото на годината?

Общото положение на съветските милиардери съгласно рейтинга на BBI е повишено с $18,3 милиарда

В отговор Москва изисква отстъпки от минимум 50% при продажбите на задгранични активи и непрекъснато стяга условията за овакантяване на нейния пазар, като постоянно приема номинални такси от единствено 1 рубла.

Досега тази година бяха оповестени продажби на активи, притежавани от Shell, HSBC, Polymetal International и Yandex NV, на обща стойност близо $10 милиарда и с отстъпки до 90%. Наскоро от Danone обявиха, че са получили регулаторни утвърждения за продажба на своите съветски активи, понасяйки обща загуба от $1,3 милиарда.

Около 1000 компании са напуснали, макар че стотици компании, в това число френският търговец на дребно Auchan и Benetton, към момента работят или са спрели бизнеса там, съгласно разбор на Yale School of Management.

Руското възмездие

Западните страни замразиха към $300 милиарда от златните и валутните запаси на Банката на Русия след военната инвазия в Украйна. Германия национализира завода Germania на " Газпром ", преименувайки го на Sefe, и сложи рафинерията Schwedt на " Роснефт " под немско настойничество.

Русия даде обещание да отмъсти на предложенията на Европейски Съюз за преразпределяне на милиарди евро лихви, извоювани от нейните замразени активи, предупреждавайки за пагубни последствия и заявявайки, че всеки опит за лишаване на нейния капитал или рента е " бандитизъм ".

Западните банки също са загрижени за правните пререкания, които всяка конфискация може да породи.

" Няма западни активи в Русия, които да се смятат за безвредни или оградени, до момента в който Кремъл продължава да води война ", споделя Маси.

Москва към този момент пое краткотраен надзор върху активи, благосъстоятелност на няколко западни компании, в това число Fortum, Carlsberg, OMV и Uniper. Руската държавна осведомителна организация РИА пресмята, че Западът ще загуби активи и вложения на стойност минимум $288 милиарда, в случай че Москва си отмъсти. Изчислението се основава на данни, които демонстрират, че директните вложения на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в съветската стопанска система в края на 2022 година възлизат на $288 милиарда.

Изследването споделя още, че страните от Европейски Съюз имат $223,3 милиарда от активите, от които $98,3 милиарда публично са държани от Кипър, $50,1 милиарда от Нидерландия и $17,3 милиарда от Германия. Доколко достоверни са обаче тези съветски данни към момента не е напълно ясно.

Така или другояче, твърдият метод на Москва нанася вреди и на Русия. Адвокатът Джеръми Зукър, който е интернационален специалист по глобите, твърди, че изненадващо огромен брой клиенти на неговата компания в необятен набор от промишлености са решили напълно да изоставен Русия и евентуално няма да са склонни да се върнат даже след края на войната в Украйна.

" В резултат на това обилни технологии са напуснали страната и Русия може към този момент и да не е в положение да поддържа несъмнено високотехнологично произвеждане. Това сигурно ми подсказва забележителна степен на увреждане на стопанската система ", разяснява Зукър пред Reutres.

Ключови активи

Руски декрет от 2022 година не разрешава на вложители от " вражески " страни - тези, които са наложили наказания на Русия поради дейностите й в Украйна, да продават дялове в основни енергийни планове и банки без експлицитното утвърждение на президента.

Междувременно доста производители на съществени артикули за всекидневието и потребителски артикули се въздържаха да изоставен напълно съветския пазар с аргумента, че " елементарните хора в страната разчитат на техните артикули ".

Компаниите, които към момента вършат бизнес в Русия, включват Mondelez International PepsiCo, Auchan, Nestle, Unilever, Reckitt и British American Tobacco. Други, в това число Intesa Sanpaolo, се сблъскват с бюрократични спънки, до момента в който се пробват да изоставен.
 Печалбите от замразените съветски активи ще доближат €50 милиарда
Печалбите от замразените съветски активи ще доближат €50 милиарда

Къде ще бъдат пренасочени тези средства?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР